Samen 1
Image default
Energie

Besparen op je energiekosten

Energie besparen is een win-win situatie. Je hebt minder energiekosten én zorgt voor minder CO2-uitstoot. Dat is dus beter voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Energie besparen is makkelijker dan je denkt. De consumentenbond energie laat zien wat er mogelijk is en helpt met adviezen bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Hier alvast handige tips om slimmer te verwarmen en energie te besparen.

Slim energiegebruik met kleine aanpassingen

Alleen al door slim om te gaan met energie kan je veel energie en dus geld besparen. Met onderstaand lijstje zijn honderden euro’s te besparen. Deze tips kosten niks, hooguit wat extra tijd.

  • Een extra laag kleding en een graad lager, scheelt al snel tientjes per jaar.
  • Zo kort mogelijk douchen. Warm water kost veel energie. Een douchetimer ophangen in de badkamer kan hierbij helpen.
  • Zet de verwarming wat lager.
  • Zet regelmatig een raam open. Het ventileren van lucht bespaart energie, omdat vochtige lucht veel meer energie kost om op te warmen.

Stel de thermostaat slim in

Met een slimme thermostaat kun je energie besparen. Misschien heb je de verwarming al een graadje lager gezet om de energie te besparen, maar het is nog slimmer om de temperatuur efficiënt in te stellen. Een slimme thermostaat kun je instellen voor bepaalde tijdstippen op een dag. Stel de verwarming bijvoorbeeld anders in als je niet thuis bent.

Isoleren

Door te isoleren gaat de warmte niet verloren en dat betekent: lagere energiekosten en hoger wooncomfort. Voorbeelden van isoleren zijn spouwmuurisolatie, kruipruimte isolatie, vloerisolatie en dakisolatie.

Zonnepanelen

Zelf energie opwekken uit een onuitputtelijke natuurlijke bron bespaart veel geld. Ook ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en steun je de Nederlandse economie. Daarnaast draag je zelf een steentje bij aan een beter milieu omdat je CO2-uitstoot naar beneden gaat.

 

https://duurzaamheidsvergelijker.nl/over-duurzaamheidsvergelijker