Samen 1
Energie

Wat zijn de voordelen van hybride?

Wat betekent de term hybride?

De term hybride wordt al langere tijd steeds meer gebezigd. In bijvoorbeeld de energiesector en de transportwereld komen er continu ontwikkelingen op het gebied van hybride. Toch weet niet iedereen altijd wat deze term inhoudt. Gezien de positieve effecten van deze technologie op het milieu is dat zonde. Hybride is namelijk de methode waarbij twee soorten van aandrijving gecombineerd worden. Denk je aan een hybride auto dan gaat het om het combineren van een verbrandingsmotor met een elektromotor en een accu. Kortgezegd: hybride zorgt voor een schonere uitstoot bij verbrandingsmotoren.

Welk doeleinde heeft hybride?

De meeste verbrandingsmotoren in zowel de transportwereld als de energiesector draaien op dit moment nog op fossiele brandstoffen. Het ultieme doel van hybride is om dit zo ver mogelijk terug te dringen in opmaat naar een geheel groene oplossing. Zo zorgt hybride ervoor dat auto’s schoner zijn wat zorgt voor een beter milieu. Tevens ontwikkelt de energiesector ook door om deze kant op te gaan.

Kan een aggregaat ook hybride zijn?

Aggregaten draaien doorgaans voornamelijk op diesel. Met een beter klimaat in het achterhoofd wordt veel gekeken naar de mogelijkheden om dit aan te pakken. En gelukkig zijn er al veel verschuivingen te zien in deze sector. Er worden continu hybride aggregaten gerealiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld aggregaten die samenwerken met een accu. Zo kan de energie van deze twee ‘bronnen’ gelijkmatig verdeeld worden of zelfs zo worden ingesteld dat de verbrandingsmotor alleen draait op de nodige piekmomenten. Daarnaast kan men ook al kiezen voor generatoren met zonnepanelen. Een ideale oplossing omdat vrijwel alle generatoren toch al in de buitenlucht staan.

Een aggregaat met een groen hart

Naast de eerder genoemde oplossingen kan hybride ook bestaan uit het samenwerken van verschillende stoffen. Naast de reguliere diesel wordt dan een biodiesel (een biologisch type diesel) gebruikt. Bijvoorbeeld HVO: een bio brandstof die wordt gewonnen uit organische materialen. Omdat deze totaal hernieuwbaar zijn zijn deze goed voor het milieu. Dat maakt dat deze aggregaten een groen hart hebben.

Welke impact heeft hybride op het klimaat?

Tot op heden wordt er op veel plekken dus nog gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Doordat deze eindig zijn komt er een moment dat er hiervan niks nieuws meer uit de grond gehaald kan worden. Ter voorbereiding op dat moment zijn bedrijven al bezig om hybride oplossingen te ontwikkelen. Dat is goed nieuws voor het klimaat. Vanzelfsprekend zou een totaal biologische diesel of gas voor het klimaat de beste oplossing zijn. Tot die tijd is hybride in elk geval een grote stap in de juiste richting.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/wat-is-hybride/