Samen 1
Image default
Hobby en vrije tijd

Een privé sauna: wat mag je niet uit het oog verliezen

Zelf je eigen privé sauna hebben is aan een stevige opmars bezig. Dit komt niet uit de lucht gevallen. Een eigen sauna in huis biedt heel wat voordelen. De aanschaf van een sauna zoals bij Elite Wellness is de jongste jaren een haalbare betaalbare kaart geworden. Het leuke aan een sauna is dat je de wellness kunt gebruiken in de zomer- als wintermaanden. Maar waar moet je nu opletten als je een sauna aanschaft zoals bijvoorbeeld bij Elite Wellness. Enkele praktische tips waar je rekening mee moet houden.

De houtsoorten en materialen

Een privé sauna gebruiken is in feite niets anders dan een cabine die heel warm wordt. Het is belangrijk om te weten welk materiaal het beste de warmte langdurig vasthoudt. Zo zal je moeten er achter komen welke houtsoorten het meest geschikt zijn. Vooral de hoge voldoende nerfdichtheid speelt hierbij een hele grote rol. Deze houtsoorten nemen de meeste warmte op en geven ook de hoogste warmte terug in de cabine. Concreet betekent dit immers dat je niet permanent warmte moet genereren om de temperatuur op een bepaald warmtepeil te houden.

Dennenhout is het meest geschikt voor een sauna

Houtsoorten die traag groeien zijn uitermate geschikt om in een sauna te gebruiken. Een schoolvoorbeeld hiervan is dennenhout. Dat is een van de hoofdredenen waarom dennen van het Hoge Noorden worden gebruikt als meest toepasbare houtsoort voor sauna’s. Een aandachtspunt waar je rekening mee moet houden bij aankoop van een sauna zoals bij Elite Wellness is dat je niet hetzelfde hout als de wanden gebruikt voor de lig- en zitbanken. Vaak wordt voor de saunabanken de voorkeur gegeven aan rood-elzen of abachi hout. Voor de nodige informatie kan je altijd terecht bij een sauna vakspecialist zoals Elite Wellness om professioneel advies hierover te ontvangen.

Isolatie en de geschikte kachel

Voor de meest klassieke sauna’s kan je niet zonder een kachel. Een uitstekende kachel is vooral afgestemd op de grootte van de saunacabine. Een kleine kanttekening. Kies altijd voor een kachelmodel dat roestvrij is zodat je er nauwelijks onderhoud aan hebt. Een ander aandachtspunt is dat je er moet voor zorgen dat de saunacabine volledig is geïsoleerd. Geef de voorkeur aan enkelvoudige wanden of voor wanden zonder dampscherm. De dikte van de wand bepaalt de isolatiewaarde van de saunacabine. Een sauna mag er misschien langs de buitenkant perfect uitzien, maar de binnenzijde blijft het belangrijkste.