Samen 1
Zorg

Kan een fysiotherapeut rugpijn verhelpen?

Rugpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen die door patiënten worden gemeld. Twee op de drie mensen hebben last van rugpijn, waarbij het meest voorkomende type een schijfprobleem is. Dit komt voor wanneer de wervelkolom en de ruggenwervels verdraaid of voorovergebogen zijn waardoor de rug van het gewricht zich kan openen. Hierdoor kan een discus naar achteren uitpuilen, waardoor er druk op de achterliggende zenuw ontstaat als deze uit het ruggenmerg komt. Dit is de oorzaak van de ontsteking en de pijn.

Verkeerd tillen kan zorgen voor ernstige rugpijn

De meest voorkomende manier voor patiënten om dit soort letsel te krijgen is door het verkeerd tillen van zware lasten. Echter, alleen al het buigen van onhandig of langdurig bukken kan problemen veroorzaken voor de wervelkolom. Dit benadrukt de noodzaak om veilig te tuinieren en te tillen.

Ischiasias, (Latijn voor ‘pijn in de rug van het been’), wordt meestal veroorzaakt door het vangen van de ischiaszenuw in de onderrug. Het is een relatief veel voorkomende vorm van rugpijn. De pijn van ischias kan ernstig en slopend zijn, maar dit is niet altijd het geval en gelukkig kunnen fysiotherapeuten er iets aan doen.

Hoe werkt de wervelkolom precies?

Door te begrijpen hoe technieken de mechanica van de wervelkolom kunnen beïnvloeden en veranderen, kan rugpijn worden verlicht. Therapeuten kunnen dit met verschillende technieken behandelen, waaronder het Mackenzie Oefenregime.

Het Regime helpt patiënten te leren hoe ze moeten reageren als ze voor het eerst merken dat hun rug in moeilijkheden is. Eenvoudige rekoefeningen en speciale ‘push ups’ helpen de mechanica van de rug aan te passen en helpen de schijven weer in de juiste positie te brengen.

Wat kunnen fysiotherapeuten nog meer doen om rugpijn te verminderen?

Een andere techniek die door fysiotherapeuten wordt gebruikt is bindweefselreflexmanipulatie (CTM). Het werkt omdat de beweging van de weefsels door de therapeut een korte, scherpe, nerveuze rekreflex creëert die een impuls geeft die zich door het bindweefsel verspreidt. De hersenen van de patiënt zullen de impuls vertalen alsof het een krasje op de huid is.

De reflex zelf is een kleine impuls die door het vocht in het bindweefsel gaat en spanning loslaat. Deze vermindering van de spanning rond de bloedvatwanden zorgt ervoor dat er meer bloed naar het beschadigde gebied stroomt, waardoor de ontsteking wordt verminderd. Het verzachten van het bindweefsel laat meer beweging toe zonder irritatie en pijn voor de patiënt.

https://www.cbtfysio.nl/specialisaties