Samen 1
Image default
Business / Business Services

De werking van de radio(golven)

De radio luisteren doet men al jaren. Echter wordt de werking achterwege gelaten. Het proces van de radiogolven en de totstandkoming van de radiozenders is, tot de verbazing van velen, erg bijzonder en interessant.

De radio wordt vrijwel dagelijks beluisterd door heel het land heen. De radiodeejays brengen ons naast het nieuws ook de leukste hits. Daarnaast kunnen de radiozenders gedurende de gehele dag beluisterd worden. Tegenwoordig is zelfs online radio luisteren mogelijk.

De werking van radiogolven

Vroeger probeerden kinderen te communiceren op afstand door twee bekers te verbinden aan de hand van een touw, waarbij de trillingen via het touw werden doorgegeven. Een radio is goed te vergelijken met deze strategie, al zullen de trillingen in dit geval radiogolven zijn. Deze golven zijn overal om ons heen en worden opgepikt door iedere radio, waarbij ze worden omgezet in geluid.

Luisteraars door het hele land heen

Door de opkomst van Spotify, Deezer en andere platforms waar de luisteraar de nummers die beluisterd worden zelf in de hand heeft, leken de radiostations voor korte tijd verleden tijd te zijn. Gelukkig blijkt uit de absolute aantallen dat dit niet het geval is. Zo heeft Radio 1 tussen 7:00 en 10:00 uur meer dan 300.000 luisteraars. Radio 538 verslaat Radio 1 met ruim 550.000 luisteraars. In de ochtend zal het aantal luisteraars neerkomen op ruim 4 miljoen!

Veel werknemers achter de schermen

Om de radiozenders een succes te maken, is er een sterke strategie nodig. De radiodeejays worden dan ook niet aan hun lot overgelaten, maar krijgen een strakke planning waar zij zich aan moeten houden. Zo staat er vaak een interview of optreden op de planning die op een bepaalde tijd plaats zal moeten vinden. Verder wordt het laatste nieuws achter de schermen verzameld en doorgegeven aan de deejays. Op deze manier ontvangen de luisteraars door de dag heen het meest recente nieuws.

http://radio-luisteren.nl