Samen 1
Business / Business Services

Na regen en warmte volgen dazen en paardenvliegen

Na regen en warmte volgen dazen en paardenvliegen.

Voorbereiding op de een vliegen en dazen plagen

De zomer van 2016 begint voor de meeste mensen niet zo goed, lekker vuurtje stoken en warme avonden aan het water of in de tuin is er tot op heden niet bij. De BBQ blijft uit en het aanschaffen van een nieuwe tuinset of zwembad gebeurd al helemaal niet. De temperaturen zijn  laag en er valt veel neerslag. Dit weer is voor de meeste onder ons erg vervelend. Voor de natuur ligt dit anders, de planten en de insecten hebben het optimaal, graslanden groeien 3 x zo hard en er onstaan moerasachtige polders. Deze natte bodems en plantenbeddingen zijn de meest ideale broedplaatsen voor vliegen, dazen en horzels. Met een klein beetje warmte vliegen duizenden vliegen en dazen uit en onstaan de grote problemen. Enekel weken geleden in mei is dit al gebeurd of 1 van de warme dagen.: Restaurants met terassen werden gesloten en bij paarden en dierenhouderij moesten de dieren binnen blijven. De daas  ( insect) In het Engels noemen ze de Daas: Horse Fly, Forest Fly of Deer Fly. De dazenfamilie is wereldwijd verspreid en vermoedelijk zijn er ongeveer 4.400 beschreven soorten. In Nederland en België zijn er ongeveer 38 soorten en twaalf daarvan kunnen echt overlast veroorzaken.

 

Paardenvliegen en horzels vang je met een dazenval !

 De dazenval is een val gemaakt om dazen en horzels te vangen. Het principe is heel simpel: 

  1. Het prooi ( de mens, paard of ander dier is heet en beweegt)
  2. De daas jaagt infrarood op wamte en beweging.
  3. De dazenvanger ( dazenval) immiteert een prooi
  4. De daas word gevangen.

 

De H-trap Dazenval:

Bij een normale H-trap dazenval zal de daas landen op een zwarte bal, Deze bal was het prooi maar blijkt niet eetbaar. De paardenvlieg vliegt vervolgens weg en komt via een funnel ( Kap ) terecht in een H-trap ( een trechter met 1 richting) vervolgens zit de daas opgesloten en zal hij sterven in een opvangcontainer. Zie hier een voorbeeld H-trap dazenval

De Sticky Trap lijmval

De sticky Trap lijmval word gemaakt met een zwarte emmer en dazenlijm. De Sticky Trap dazenlijm << word hier gemaakt en is de nieuwste rage bij het vangen van dazen en horzels.

  1. De emmer welke net zo heet word als een dazenbal word gezien als prooi.
  2. De emmer hangt ingesmeert met dazenlijm net buiten de paardenbak of tuin.
  3. De daas zal zonder twijfell landen op de zwarte emmer en zit vervolgens vast.

Lees hier meer op de het maken van een Dazenlijmval 

 

Wilt u meer lezen over de Dazenval , dazenvanger of dazenlijm>? lees dan verder via onderstaande site.

https://dazenvanger.nl/dazen-info