Samen 1
Business / Business Services

Ontsnappen aan de verveling

De ouderwetste bedrijfsuitjes die bestonden uit een bowlinguitje en een borrel zijn van hun troon gestoten en hebben plaatsgemaakt voor een nieuw fenomeen. Het concept ‘escaperoom’ heeft de Nederlandse uitjesmarkt overgenomen. In 2013 werden de eerste vestigingen geopend, anno 2017 is dit aantal uitgegroeid tot 336. Er zijn al hele escaperoomvergelijkingssites en escaperoom startpagina’s ontstaan op het internet. De concurrentie is moordend op de markt en aanbieders doen er alles aan om zo spectaculair mogelijk over te komen. Zo zijn er escape rooms met thema’s die uiteenlopen van een SS-bunker naar heuse “horror” kamers. De escape rooms zijn niet meer weg te denken uit de entertainment business.

Hoe werkt de escape room?

De kamers kunnen geboekt worden door enkele individuen maar ook door grote groepen. De prijzen zijn erg hoog in verhouding tot andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld de bioscoop. Het bedrag ligt meestal rond de 80-90 euro per persoon en kan in sommige gevallen oplopen tot zelfs 150 euro voor een groep. Deze prijs is niet voor niks zo hoog, het is een ware beleving. Het doel van het spel is om uit de kamer te ontsnappen, binnen een bepaald tijdslimiet. Dit moeten ze doen door allerlei verschillende puzzels, raadsels en codes op te lossen.

Populariteit van de escape room

Deze kamers hebben hun oorsprong uit Zuidoost-Azië, hier ontstonden vroeger de eerste ‘ontsnappingsruimtes’. Nederland is daarentegen wel een van de weinige landen waar er zo veel escaperooms over het land verspreid zijn. Experts op het gebied van recreatie zeggen dat de populariteit van deze kamers zo hoog is omdat mensen actief moeten zijn om het spel te voltooien. Mensen worden competitief en willen zo snel mogelijk ‘ontsnappen’ uit de kamer. Ze worden getriggerd om zelf eens iets te doen, in plaats van dat alles voor je uit handen wordt genomen. Zo krijgen de mensen een waar beloningsgevoel als ze weten te ontsnappen, wel binnen de tijd natuurlijk.

Het einde is nog niet in zicht

Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners heeft onderzoek gedaan naar deze escaperooms en komen zelfs tot de conclusie dat het aantal escaperooms de vierhonderd zal aantikken in 2020. De escape rooms zijn dus een ideale oplossing voor mensen die de ‘normale’ uitjes ietwat saai vinden. Zoals het er nu naar uitziet zal de escape room dus alleen nog maar vaker voorkomen in het dagelijkse leven. Zo zullen er nog meer thema’s komen waardoor iedereen aan zijn wensen voldaan wordt. Er wordt zelfs door sommige ondernemingen gebrainstormd over mogelijke mixconcepten, zoals de combinatie tussen paintball en escaperooms. Tot die tijd kun je je prima vermaken met een “Egyptische Tombe”, “Grafkelder” of zelfs “Jaws” thema als ontsnappingsruimte.

https://www.xcapelogix.nl