Samen 1
Business / Business Services

Scriptie laten nakijken, hoe werkt dat exact?

Ik ben klaar met mijn scriptie, wat nu?!

Na veel geploeter met data en literatuur is het dan eindelijk zo ver, je scriptie is klaar! Voordat je je scriptie daadwerkelijk zal opsturen, is het wel handig om te checken of je geen spelfouten in je document hebt. Veel studenten kunnen tegen die tijd hun eigen fouten in de tekst niet meer zijn en daarom zijn er steeds meer studenten die hun scriptie laten nakijken, maar hoe dat exact in zijn werk gaat is vaak onduidelijk.

Hoe werkt het?

Voor een student die taalproblemen heeft is het een helse taak om in te schatten of, en waar, er fouten staan in het document. Een scriptie laten nakijken is dan dus een goede optie, en in tegenstelling tot wat sommige mensen misschien in eerste instantie denken, totaal niet lastig!

Wanneer mensen hun scriptie laten nakijken is dat vaak door een ouder of vriend, maar die zijn over het algemeen geen taalkundigen. Een andere oiptie is dus je scriptie laten nakijken door een taalkundige. Deze mensen kunnen ten eerste veel beter inschatten waar de fouten staan, en ten tweede hoe je ze moet oplossen. Het werkt door je document op te sturen, waarna het aan een taalkundige zal worden gekoppeld, die zullen vervolgens het document aanpassen en verbeteren. Hierbij kun je denken aan zinsopbouw, spelling en grammatica. Die wijzigingen worden via Word opgeslagen, zodat je daarna direct kan zien wat er allemaal is aangepast, wel zo handig als je er ook iets van wilt leren! Over leren gesproken, de taalkundige die de scriptie nakijkt, zal ook tips geven voor het schrijven in de toekomst. Deze tips worden vaak ook in combinatie gegeven met handige links die helpen met het verbeteren van je schrijfvaardigheid.

Is dat niet illegaal?

Je scriptie na laten kijken is niet illegaal, gelukkig! Er zijn zelfs veel scholen en universiteiten die het aanmoedigen, maar er is wel een belangrijke onderscheiding die gemaakt moet worden. Je scriptie laten nakijken op taal is toegestaan, maar laten nakijken op inhoud is dat absoluut niet. Hier is de belangrijke onderscheiding dat het na laten kijken op inhoud de academische plicht van de student om origineel en zelfgeschreven onderzoek in te leveren in het geding komt. Het verwijderen van taalfouten is dat niet, het zijn nog steeds de ideeën van de student zelf.

Kost dat niet super veel geld?

Hoeveel je scriptie laten nakijken kost is heel erg afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld de duur van het nakijken, het niveau van je document (mbo,hbo,universiteit,PhD), en de verschillende diensten die je kiest. Wanneer je echter een gemiddeld aantal woorden hebt en de langere nakijktermijnen kiest, hoeft je scriptie laten nakijken helemaal niet zo duur te zijn! Hierbij kan je denken aan ongeveer €100-€200. Nog steeds best een uitgave, maar wel een die je heel veel kan opleveren!

Streef naar perfectie!

Je kan nog zo’n goed onderzoek hebben gemaakt, wanneer het vol staat met taalfouten, zal het nooit het cijfer krijgen dat het zou moeten krijgen. Kies er daarom voor om je scriptie te laten nakijken en streef naar perfectie!

https://www.scribbr.nl/nakijken/nederlands/