Samen 1
Image default
Business / Business Services

Werknemers wegens disfunctioneren ontslaan; wat zijn de voorwaarden?

Werknemers die structureel disfunctioneren. Daar wilt u vast vanaf. U kunt dan het ontslag van uw werknemer aanvragen. Maar ontbindingsverzoek moet aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten werkgevers dit eerst aangeven bij de werknemer en hem of haar een kans bieden, dit disfunctioneren te verbeteren. Bij disfunctioneren van werknemers is de eerste stap die van werkgevers vaak loonvordering, maar dat is niet de juiste manier. In deze blog wordt beschreven wat wel de juiste stappen zijn die u als werkgever kan ondernemen wanneer een werknemer disfunctioneert.  

Criteria ontslag ontbinding

Er er dermate sprake van disfunctioneren van een werknemer binnen uw organisatie. Dan heeft u de mogelijkheid om het contract te ontbinden door een kantonrechter. Echter kan niet zomaar een contract ontbonden  worden en dus zijn er een aantal criteria gesteld:

  • Ziekte mag geen reden zijn tot disfunctioneren.
  • Werkgevers moeten werknemers op de hoogte brengen van het disfunctioneren
  • Het disfunctioneren mag niet het gevolg zijn van te weinig scholing van de werknemer.

Gelet op deze criteria zal de kantonrechter een uitspraak doen over het disfunctioneren van de werknemer.

Ontbinding wegens slechte arbeidsrelatie

In het geval van verzoek tot ontbindings wegens de slechte arbeidsrelatie tussen werknemer en werkgever wordt meestal niet toegewezen. Hierbij komen we terug op het feit dat de werkgever tijdig moet melden dat de werknemer niet goed functioneert. Alleen een slechte arbeidsrelatie is niet voldoende voor ontslag verbintenis en kan zelfs leiden tot een hoge boete voor de werkgever.  Dit bedrag kan zelfs oplopen tot honderdduizenden euro’s. Om ervoor te zorgen dat u als werkgever volledig in het recht staat om een werkgever te ontslaan wegens disfunctioneren. Raden wij aan de arbeidsrecht advocaat van Rechnet in te schakelen. Met het advies van Rechtnet Advocaten wordt supersnel vastgesteld of u als werkgever volledig in uw recht staat om het verzoek tot ontslag verbinding aan te vragen bij de kantonrechter.